péntek, 23 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

Nádcukor vagy fehér cukor

 


A középkori krónikások, mint kedvelt és értékes ritkaságot említik a természetes cukorféléket. Mára azonban a finomított kristálycukor vált általánosan használt közélelmezési cikké, amelyet gigantikus mennyiségben készít az ipar. Az Ázsia déli részein őshonos cukornád levét már a történelem előtti időben alkalmazta a bennszülött lakosság. Ez a friss lé egy szokatlanul édes, aromás, rendkívül finom növényi nedű. A nádszirup híre és használata olyan országokba is eljutott, amelyek nem voltak cukornád termelők.

Így még az ókorban átterjedt Egyiptomba a cukornád használat. Majd a középkor beköszöntével a cukornádat megismerték Dél-Európa országaiban is. Az újkor kezdetén azonban Európából Észak-Afrikába szorult ki a cukornádtermelés, míg végül az Újvilágban honosodott meg. Európa édes íz iránti vágyát ezután más módszerekkel kezdték csillapítani. Egy berlini gyógyszerész tanítványa, Archard készített tervet arra vonatkozóan, hogyan állítsanak elő cukrot répából. Javaslata alapján 1802-ben megnyílt az első répacukorgyár Sziléziában. Ötven évvel később a nádcukor komoly versenytársává vált a répacukor. Ennek oka az volt, hogy a répát nemesíteni kezdték, így annak cukortartalma évről évre nőtt, végül meghaladta a nádcukorét. Kezdetben 4 kg cukrot lehetett kinyerni 100 kg répából, ma a normál hozam 13–16 kg. A finomítással a nyerscukorban lévő úgynevezett „nemcukor anyagokat” (fehérjéket, aminosavakat, enzimeket stb.) távolítják el. A kész termék, a fehér cukor egy olyan mesterséges vegyület, ami oly mértékű cukrot tartalmaz, amelyre a szervezetünk nincs felkészülve. Ebből adódóan nem is vagyunk képesek maradéktalanul megemészteni. Megdöbbentő, hogy épp az eltávolított részektől lenne tápegész a répacukor. Míg a nádlé íze és illata kellemes, a répaléről ez nem mondható el! A cukorrépa az európai tengerpartokon vadon termő burgundi répából nemesítés által lett kitenyésztve. Megvastagodott gyökerében halmozódik fel a cukor, eredeti cukortartalma csupán 17%. 

A cukornád egy 4–6 méter hosszú növény, melynek húsos szárának levében halmozódik fel a cukor. Cukortartalma 14% körül mozog. A nádcukrot többnyire kézzel takarítják be, majd a termelőhelyen lévő üzemekben úgy dolgozzák fel, hogy a növényből nyert nyers nádcukor tartalmazza az értékes vitaminok és nyomelemek nagy részét.

A répacukor gyártásánál a végtermék nemhogy nem tartalmaz fontos tápanyagokat, de szervezetünkben még rabolja is azokat. Savasító hatása egyrészt kalciumhiányt idéz elő, másrészt megemésztéséhez nyomelemeket és vitaminokat használ fel a szervezet. A cukorrépa gyártási folyamata  felelős azért, hogy a végtermék nulla tápanyaggal rendelkezik, ami szervezetünk számára számos veszéllyel fenyeget. A gyártás során a cukrot kilúgozással nyerik. Kilúgozásnál a levet 68–77 oC-ra hevítik, így a sejtfalak elhalnak és áteresztővé válnak. A tápértékkel bíró anyagok a répaszeletben maradnak, amit takarmánynak használnak fel ezután. A nyers lében lévő habképző anyagokat és kolloidokat tökéletesen igyekeznek eltávolítani a gyárakban. Erre hivatott a meszezési és telítési (szaturálási) eljárás. A nyers levet 82–85 oC-ra melegítik, így a fehérjék oldhatatlanná válnak és a léhez égetett meszet adnak. A mész, mint erős lúg, a lében lévő élő szervezeteket megöli, a levet a lúgos kémhatás folytán tartóssá teszi.

Ezután több telítési (szaturációs) folyamat következik, melynek során pl. nátrium-szulfitot adnak a cukorléhez. A harmadik telítés kén-dioxiddal történik. Ezzel választják le a mészsókat és javítják a cukorlé minőségét. A kifőzés után kapott híg levet kristályosítják. Egyes gyárak a híg lébe aktív szenet is tesznek, amely elnyeli a finomabb részecskéket és megkönnyíti a kristályosítást. A végtermék, amit köznapi nyelven cukornak hívunk, az elmúlt évtizedek vizsgálatai alapján katasztrofális hatással van az emberi szervezetre. Alkoholképző hatása révén (az emésztetlen cukor megerjed) káros a májra, terheli a szívet, növeli a szívinfarktus kockázatát, rákkeltő, köszvényhez és csontritkuláshoz vezethet, nem is beszélve a számos emésztőrendszeri problémáról, ami felütheti fejét több évtizedes cukorfogyasztás után. A cukorbetegség kialakulása is felróható a finomított cukornak.

A nádcukor ellenben értékes vitaminokban, nyomelemekben gazdag (pl. B-vitaminokban, kalciumban és vasban), nem terheli oly mértékben a hasnyálmirigyet, mint a fehér cukor, így cukorbetegek számára alkalmankénti és mérsékelt fogyasztása kedvezőbb, mint a fehér cukoré. Hosszabb a felszívódási folyamata is, így fogyókúrázók is inkább nádcukros édességet válasszanak a fehér cukros verzió helyett. Míg a fehér cukor egy testidegen anyag,  a bio vagy natúr nádcukorral egy természetes édesítőszert juttatunk szervezetünkbe, amely sokkal egészségesebb, mint finomított társa. Előnyeit figyelembe véve, árát is megéri. 1kg Naturganik mauritiusi nádcukor már 865 Ft-ért kapható a www.biorganik.hu webáruházában. Bio verziók közül is válogathatunk: bio világos nádcukor, bio aranybarna nádcukor, bio kockacukor stb..

Tápanyagtartalom (100g-ban):
Energiaérték: 1663 kJ / 396 kcal
Zsír: 0g
Szénhidrát: 99,6g
Fehérje: 0,1g

Dr. Jakab Tibor belgyógyász szakorvos, természetgyógyász véleményét kérdeztük...


- Hippokratész azt írta, hogy a „halál a belekben lakozik”. Első olvasatra meglepő nézet, mert az ember inkább azt gondolná, hogy a szív, a tüdő, vagy éppen az agy betegségei sokkalta veszedelmesebbek, mint a bélműködés zavarai.

 

A máig nagy tiszteletnek örvendő görög orvos azonban mégis elsősorban a belek egészségének fontosságát hangsúlyozta! Gondoljuk át alaposan ezt a véleményt, és rájövünk arra, hogy komoly igazságtartalma lehet. Ha az ember bélműködése ugyanis nem megfelelő, a tápanyagok, vitaminok, nyomelemek nem szívódnak fel, nem kerülnek a szervezetbe, különféle hiányállapotokat okozva.

 

A táplálék a felszívódás lehetőségének hiányában a belekben pangva egyszerűen elrohad, kedvező feltételeket szolgálva a kóros gombák, baktériumok elszaporodásához. Mindezeknek hiánytünetek, kisebb-nagyobb pangások, enyhébb mérgezettségi állapotok, hasi feszülések és görcsök, következményes keringési zavarok, székletzavarok, lesznek a következményei...